Nederlandslimbereikbaar

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat zijn de voordelen van de MaaS-apps voor jou?

Met deze apps krijg jij veel meer mogelijkheden om een reis te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen of je een duurzame reis, een goedkope reis of een snelle reis wil maken. Ook kun je uit meer vervoermiddelen kiezen. Deze plan, reserveer en betaal je met dezelfde app. En deelauto’s, sloten van deelfietsen en openbaar vervoer poortjes zijn met de app te openen. Eigenlijk heb je bijna al het vervoer van Nederland in je zak.

Waarom zijn deze nieuwe generatie reis-apps bedacht?

Nederland heeft een goede infrastructuur. Maar we staan vaak in de file, in de stad is het te druk en het openbaar vervoer is soms overvol. Meer rails en meer wegen aanleggen is duur. En in de Randstad vaak niet eens mogelijk. Er is geen plek voor. Mobility as a Service helpt jou om je reis anders te maken. Niet automatisch je auto pakken om in de file terecht te komen. Maar eens een bus en daarna bijvoorbeeld een elektrische deelfiets. Deze deelfietsen zijn vaak in de buurt te vinden. De nieuwe MaaS-apps laten jou zien waar deze staan. Zo kun je met 1 app gebruik maken van veel meer mogelijkheden om te reizen.

Door wie zijn de apps ontwikkeld?

De apps zijn ontwikkeld door bedrijven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en enkele regionale overheden hebben dit mogelijk gemaakt. Samen hebben wij ervoor gezorgd dat de MaaS-apps nu voor Nederland beschikbaar zijn. Het ministerie en de regionale overheden willen dat dit op een open en eerlijke manier gebeurt. Zo krijgen alle vervoerders de mogelijkheid hun tram, deelfiets of taxi aan te bieden. Als reiziger krijg je zo steeds meer keuze.

Waarom is de overheid betrokken?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale overheden zoeken oplossingen voor de problemen in het verkeer. Maar willen ook dat je als reiziger je keuzevrijheid behoudt. Door alle vervoer in 1 app te combineren laten de MaaS-apps ons zien hoe mensen het liefste reizen en waar ze deze reizen maken. Op basis van deze informatie kunnen we onze toekomstplannen beter maken.
Ook willen we mensen kennis laten maken met andere manieren van vervoer. Zoals bijvoorbeeld een elektrische deelauto. Doordat je in de app kunt zien waar je deze kunt ophalen en wat het kost, wil je dit misschien eens proberen. Zo kun je echt je eigen keuze maken. Voor ieder moment. Een auto op de oprit is niet altijd nodig. En jij helpt de CO2 die in de lucht komt verminderen.

Welke regio’s zijn betrokken en waarom?

De regionale overheden hebben hun eigen doelen om de verkeerssituatie te verbeteren. Deze doelen zijn per regio verschillend. Zo is de auto wat meer laten staan een doel. Maar ook het kunnen kiezen uit meer duurzame vervoermiddelen. Wil je meer weten? Dit zijn de deelnemende regio’s (plus LINK –juiste links volgens nog-):
- Amsterdam Zuid-as
- Eindhoven
- Groningen/Drenthe
- Limburg
- Metropoolregio Rotterdam – Den Haag
- Twente
- Utrecht

Waarom zijn er acht verschillende apps ontwikkeld en niet één?

Alle apps zijn anders in het gebruik. Zo kun jij kiezen welke app je het prettigste vindt. Ook bieden niet alle apps dezelfde vervoermiddelen aan. Als reiziger kun jij zo echt zelf bepalen wat het beste bij jou past. Op ieder moment dat jij een reis wil maken.